Alle pagina's 

De buurlanden
van Ghana

 

Nigeria

Via ons eigen netwerk hebben we contact gezocht en gevonden met de paters van de Holy Ghost in Nigeria. Hieraan ging veel vooraf. In juni 2003 begon het met een bezoek aan het Afrikamuseum in Berg en Dal. We vertelden onze plannen en men adviseerde ons de paters van Berg en Dal te schrijven. Deze paters verwezen ons naar de Spiritijnen (De paters van de Heilige Geest) in Eindhoven en zo kwamen we uiteindelijk terecht bij het missionair team in Eindhoven. Het is dan augustus 2003. Op het moment dat wij daar een gesprek voerden, was er een pater uit Nigeria aanwezig. Deze gaf ons toen een e-mailadres van de 'Provincial Superior' van de 'Congregaton of the Holy Ghost' in Onitsha (Zuid-Nigeria). Dat was het moment waarop een e-mailcontact startte van ongeveer een jaar. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in een uitnodiging om gedurende de maanden september en oktober 2004 als gasten te verblijven in alle kloosters van de betreffende congregatie in Nigeria. Nadat we de 'Letter of Invitation' hadden ontvangen, verwees hij ons naar de 'Resident and Regional Superior of the Holy Ghost House' in Aliade/Makurdi (Zuid-Oost Nigeria). We krijgen de mogelijkheid om verschillende projecten en locaties te bezoeken en men heeft ons welkom geheten in 'all the houses of the Holy Ghost Fathers in Nigeria'. Fantastisch! Bijkomend voordeel is dat dit 'klooster-hoppen' een veilige setting biedt in een land als Nigeria.

Achtergrondinformatie m.b.t. de paters van de Heilige Geest, (ook Spritijnen genoemd):
De leden van de Congregatio Sancti Spiritus (afkorting: C.S.Sp), behoren tot een religieuze congregatie, waarvan de grondslag werd gelegd door de Bretonse jurist Claude François Poullart-des-Places (1679-1709), die zelf voor priester studerend, in 1703 te Parijs een priester-seminarie (Séminaire du Saint-Esprit) stichtte voor onbemiddelde studenten. De congregatie, die na 1765 speciaal belast werd met de zorg voor de missie in de toenmalige Franse koloniën, ging in 1848 een fusie aan met de in 1841 door François Marie Paul Libermann voor de missie in Afrika gestichtte Congregatie van het Heilig Hart van Maria. Sindsdien breidde het missiewerk zich sterk uit, voornamelijk in Afrika, maar ook in verscheidene Zuid-Amerikaanse landen. De congregatie heeft sinds 1900 vestigingen in België en sinds 1904 in Nederland. Zij telde in 1989 ca. 3500 leden.

De laatste week van ons verblijf in Nigeria zullen we een Venloos gezin met 3 kinderen bezoeken. Het echtpaar woont en werkt reeds 5 jaar in Kaduna (Noord-Nigeria). Zij is werkzaam als arts bij de Leprastichting en leidt honderddertig lepra-en tuberculoseklinieken. Hij is chairman of the CO Foundation. (Creating Opportunities) en staat aan het hoofd van deze hulpverleningsorganisatie.

<<Vorige pagina - Volgende pagina >>

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8