Alle pagina's 

De buurlanden
van Ghana

 

 

Op 4 april 2008 zijn we begonnen met het realiseren van de eigen shops voor de meiden. Tot juli zal alles in het teken staan van het bouwen van 13 wooden kiosks.
YES! Het is gelukt om alle 13 meiden aan hun eigen shop te helpen.
Op 20 juni was dit een feit. Hier hebben wij het voor gedaan!!!

NEDERLAND BEDANKT!


Bovenstaand: De eerste shop: Akiti (hairdressing) tussen ons beiden in.

Bovenstaand: Kiosk 2 bijna klaar................In deze shop hoopt de kleinste van het stel (Azara 3) middels haar kapperskwaliteiten binnenkort in haar eigen levensonderhoud te kunnen voorzien.

Bovenstaand: Kiosk 3 en 4 zo goed als klaar........ Links Hadidja (weefster) en rechts Hawa (naaister) en Ben de deugd in het midden!

Bovenstaand: Kiosk 5 is klaar! Suhayini (naaister) staat in de startblokken..............!

Bovenstaand: Kiosk 6 is klaar! Azara 1 (hairdressing) moet nog even de 'salon' inrichten en dan kan dit kleine business-vrouwtje beginnen!

Bovenstaand: Shop nummer 7 is klaar ! In deze houten kiosk zal Adam Rafia het kappersvak gaan uitoefenen. De ene timmerman is de andere niet............De timmerman van Adam Rafia heeft een raam in de kiosk gemaakt!

Bovenstaand: Kiosk nummer 8 is klaar! In deze houten shop zal Salamatu haar weefaktiviteiten gaan ontplooien. Iedere houten kiosk is exclusief veranda (overkapping voorzijde); exclusief schilderwerk en exclusief hangslot(en). Dat was namelijk 'boven de begroting'......

Bovenstaand: Kiosk 9 is een feit. Fozia (naaister) is de 'lucky one'! Een heleboel kindertjes uit de community kwamen kijken naar de 'opening' van de shop! Fozia is het meisje achteraan in het midden in de groen/geel/witte kleding.

Bovenstaand: En daar is kiosk nummer 10:...............Voor Rabbie (kapster) kon het niet snel genoeg gaan!

Bovenstaand: En daar is shop nummer 11...........Voor weefster Asia (in blauw/gestreepte shirt)) een spannend moment...........
De hele community kwam weer kijken! De shop van Asia staat echt in de 'middle of nowhere!'

 


Bovenstaand: Hier kiosk nummer 12. Weefmeisje Rohana leunt quasi nonchalant tegen haar nieuwe shop aan.Bovenstaand: Feruza (naaister) heeft lang moeten wachten op haar eigen shop, maar eindelijk......daar is ie dan........Kiosk nummer 13! De hele community was er getuige van. Aan belangstelling was geen gebrek!
Hoe gaat het met de zaken?

We hebben alle meiden begin juli benaderd met de vraag:"Hoe gaat het met de zaken?". We moeten constateren dat de strekking van de antwoorden min of meer hetzelfde is. Iedereen is erg blij met de shop, maar de klanten willen nog maar niet komen. Inmiddels hebben we met de supervisor en de stagebegeleiders een rondje kiosken gedaan. Dat was niet alleen leuk, het was ook zinvol. Zij hebben de meiden een hart onder de riem gestoken...........Alle begin is moeilijk; je moet nog naamsbekendheid opbouwen en je moet vooral altijd in je shop aanwezig zijn! Aan dit laatste schort het namelijk nog wel eens. Dus geen excuses meer, in de trant van: Ik ben ziek; het regent; ik moest kleding wassen voor mijn vader; ik moest koken; ik moest naar een zieke oma; ik ben moe enz. enz. Als je écht wilt dat je business groeit, dan moet je heel hard werken en een goed produkt leveren. De klant wil kwaliteit! De lokatie doet niet ter zake. Ook afgelegen in de bush kun je je vak uitoefenen. Het enige dat telt is dat je een goede weefster, naaister of kapster wordt en dat bereik je door altijd aanwezig te zijn en hard te werken. Verder zijn we met Ishmel (de microfinancieringsman) en teacher Paul de community ingegaan en hebben de meiden de terugbetalingen van de leningen uitgelegd. Kort samengevat: We hebben besloten om een 'grace period' in te voeren van 2 maanden.Verder spraken we af dat de meiden het eerste jaar tussen de 5 en 10 GHc iedere maand moeten gaan terugbetalen. De eerste terugbetaling zal plaats moeten vinden op 30 september 2008. In het tweede jaar zullen de meiden maandelijks 10 GHc moeten terugbetalen en in het derde jaar zal dit maandelijkse bedrag 15 GHc bedragen. Van een kale kip kun je niet plukken!

 

Als zij 3 jaar hebben terugbetaald, zal de rest kwijtgescholden worden. Dit laatste wordt niet kenbaar gemaakt. De lening is renteloos en er is geen groepsverantwoordelijkheid. Dit laatste vanwege het feit dat zij allen zelfstandig opereren.
Voorwaarden:
Als de meiden niet maandelijks terugbetalen of als zij 3 keer hebben verzuimd (Ishmel en Paul zullen de dames gaan bezoeken in de community), dan volgen er waarschuwingen. Twee keer de gele kaart betekent de rode kaart. Bij een rode kaart, moet het NFD-meisje de kiosk verlaten, om plaats te maken voor een meer ervaren en serieus persoon. Deze professional (die zelf geen eigen shop heeft) mag gebruik maken van de kiosk en alle materialen van de NFD-girl. De terugbetaling wordt dan gewaarborgd. De meiden moeten in de kiosk zijn van maandag t/m. zaterdag en de bekende excuses worden niet geaccepteerd.
Mister Ishmel lanceerde zijn slogan: ‘Where Ishmel goes, the money flows!’ 
Ook met Peter van NorGhaVo Ghana hebben we de meiden bezocht. Samen met Paul en Ishmel heeft NorGhaVo Ghana namelijk ook een taak in de terugbetalingen van de leningen. Peter was onder de indruk van het resultaat. Zijn reactie: ' I am impressed!'
Tsja..........en verder.............het is en blijft natuurlijk Ghana en dat betekent: 'Slow, slow and small, small'!