Alle pagina's 

De buurlanden
van Ghana

 

De voorbereiding
Het spreekt vanzelf dat er heel veel bij komt kijken. Er is geen gebrek aan regel-aktiviteiten. Een greep hieruit: Een andere ziektekostenverzekering regelen, in combinatie met een doorlopende reisverzekering met werelddekking; abonnementen opzeggen en bepaalde verzekeringen opzeggen/wijzigen/afsluiten of vernieuwen; instanties aanschrijven met het verzoek om geen onnodige mailing toe te sturen cq je te laten verwijderen uit bestanden; financiële, fiscale en notariële zaken regelen; bezoekjes zaakwaarnemer en notaris afleggen; een testament laten maken; wilsbeschikkingen opstellen; de zaakwaarnemer een volmacht geven, zodat hij onze zaken kan behartigen, post kan ophalen en afwerken en het huis in de gaten kan houden; beslissen om het huis te gaan verhuren als we voor 2x2 jaar weg zijn (weliswaar gemeubileerd, maar persoonlijke spullen opslaan); begrotingen opstellen; visa regelen op de ambassade in Den Haag (Advies: veel gemakkelijker via de visumdienst in Rotterdam; je betaalt weliswaar bemiddelingskosten, maar de procedure verloopt sneller en soepeler).
Benodigdheden voor een visum: boekingsverklaring, het gele vaccinatieboekje, recent bankafschrift, pasfoto's, paspoort, letter of invitation (voor Nigeria) en ingevuld aanvraagformulier.
Verder vliegtickets regelen; vliegschema's bestuderen; verschillende prijsopgaven doen; pasfoto's laten maken; documenten copieëren (medische gegevens, diploma's, rijbewijzen, paspoorten e.d.); telefoon (niet/tijdelijk/definitief) af laten sluiten; erop letten dat bankpassen, paspoorten, rijbewijzen niet verlopen tijdens verblijf in het buitenland; overwegen om een internationaal rijbewijs aan te vragen; tuinonderhoud regelen tijdens afwezigheid; tropenzorgartikelen aanschaffen (geïmpregneerd muskietennet, lakenzakken, hoofdlamp, zaklamp, zakmes, tekenpincet, veel Deet (tegen de muggen), travel-pack, enz. enz.); apparatuur aanschaffen (gebruikersvriendelijk en tropen-proof!); spullen kopen uit het draaiboek voor uitzending; politie inlichten; mobiele telefoon Sim-lock vrij laten maken enz.
Kortom: veel praktische zaken regelen.
We zetten een naslag-systeem op; onderhouden een netwerk en mailen regelmatig met onze contactpersonen in Nigeria en Ghana. We laten een internet-site maken en moeten dus veel tekst aanleveren bij de web-master. We schaffen boeken aan en gaan naar speelgoedwinkels om klein 'weggeef-en-uitdeel'-speelgoed te vragen voor de kinderen in Afrika. Dat laatste verloopt stroef. Dus kopen we zelf maar stiften, pennen, schriften, ballonnen e.d .
Voor de volwassenen doen de typisch Hollandse produkten het meestal wel goed (zo vernemen we van de uitzendorganisatie): Drop, hagelslag, kaas, jonge jenever, stroopwafels, pindakaas blijken erin te gaan als koek! Ook het bekijken van videobanden, het inlezen op de diverse landen; de Engelse taal bijspijkeren middels BBC/CNN; het bestuderen van een wereldontvanger behoren tot de voorbereidingen.

Het medische circuit
Dit vergt een aparte voorbereiding. Het bezoeken van huisarts, specialisten, tandarts, opticiën, apotheek, tropeninternist/infectioloog/bacterioloog e.d. Het regelen van medicatie; het laten prikken op bloedgroepen; het laten noteren van ziektebeelden en donorregistratie in het Engels; het aanschaffen van naalden en spuiten (en daarbij dus niet vergeten om een verklaring hiervoor te vragen, voor het geval dat de douane moeilijk gaat doen); het annuleren van oproepen voor bevolkingsonderzoeken; de aanschaf van medische paspoorten; een First Aid-kit op maat samen laten stellen door de apotheek. (Advies: Niet kant-en-klaar kopen bij GGD of Tropenzorgwinkel: De aanschaf van overbodige spullen wordt daarmee voorkomen).
De inhoud van de First Aid-kit bestaat uit: paracetamol, multivitamine, norit, imodium/ loperamide, disposibel handschoenen, mentholpoeder, verbandwatten, vette watten, azaron, hydrofiel windsel, hydroplast, snelverband, cambric (elastische) zwachtels, gaaskompressen, hansaplast pleisters, micropore, sterilon, betadine, jodiumtinctuur, veiligheidsspelden, mitella, injectiespuiten + naalden, splinterpincet, soda, koortsthermometer, tekenpincet, ibuprofen. Teveel om op te noemen!
En wat te denken van alle vaccinaties bij de GGD: Gele koorts (10 jaar geldig); DTP (10 jaar geldig); Tyfus (3 jaar geldig); Hepatitis A+B (Twinrix in 3 fasen); Mantoux; BCG. Voor Cholera krijg je nog slechts een stempel in je gele vaccinatieboekje. Uiteraard ontkom je ook niet aan de Malaria-profylaxe: 3 weken voor vertrek beginnen met het slikken van malariatabletten (in ons geval Lariam; wekelijks 1 tablet) en hiermee doorgaan tot 4 weken na het verlaten van het malariagebied. Tevens laten checken of de malariatabletten samen kunnen gaan met andere medicatie die je al gebruikt. Voor de zekerheid ook maar een malariakuurtje meenemen voor het geval dat je een malaria-aanval krijgt. Vaccinatie voor Meningitis en Rabiës bleek nog niet nodig te zijn. Wellicht komt dit in de nabije toekomst aan de orde.
Ook was een vaccinatie voor tekenbeten niet van toepassing. (Wel de aanschaf van een tekenpincet). En verder weer veel lezen op het gebied van reizen in de (sub)tropen. Aan folders en informatiemateriaal geen gebrek!

De stukjes van de puzzel vallen in elkaar
De uitgebreide voorbereiding gaat uiteindelijk zijn vruchten afwerpen.
Daarmee vallen de stukjes van de puzzel in elkaar.
De puzzel is echter groot van omvang en de betreffende stukjes zijn vaak erg klein.
De vraag rijst dan ook wanneer de puzzel klaar is!
Een antwoord op deze vraag kan gegeven worden wanneer de resultaten van de voorbereiding worden getoetst aan de praktische uitvoering van ons project.

Exposures
Om aan te sluiten bij de toetsing van de resultaten van de voorbereiding aan de praktische uitvoering het volgende:
Zoals reeds gememoreerd start de opleiding in 2005 (februari of september) en zal de uitzending in 2006 plaatsvinden.
Beiden zijn we gestopt met werken per 1 juli 2004. Dit houdt in dat we tijd over hebben die we optimaal willen benutten.
Voor wat betreft de periode 16 september 2004 tot 16 december 2004 hebben we dan ook besloten als voorbereiding Nigeria en Ghana te bezoeken met als doelstelling:
- projecten bezoeken
- indrukken cq. ideeën opdoen
- ondergedompeld worden in de Afrikaanse cultuur
- tropenervaring opdoen.

<<Vorige pagina - Volgende pagina >>

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8