Alle pagina's 

De buurlanden
van Ghana

 

 

Juni 2010: De kogel is door de kerk.........We zijn eruit!

Wordt het Nederland, Ghana of een ander land?

Na alle plussen en minnen op een rijtje gezet te hebben, is Ghana als winnaar uit de bus gekomen!

Op een gegeven moment vroegen wij ons af:
Waarom wachten met wonen aan zee totdat we weer definitief in Nederland zijn? We kunnen natuurlijk ook nog eerst even een tijdje in Ghana aan zee gaan wonen. En dat gaan we dan ook doen!

Aangezien wij dus heel graag aan zee willen vertoeven (eerst in Ghana en daarna in Nederland), hebben we besloten om ons huis in Venlo te gaan verkopen.

Een stukje recente geschiedenis:
Sinds oktober 2009 zijn we al bezig om een huis te vinden aan de Ghanese kust. We zijn inmiddels een heleboel wijzer geworden en hebben ons verdiept in de materie van: Option to buy agreement; sale agreement; indentures; down payments; Traditional Council; Landcommission; High Court; Supreme Court; Land Valuation Board; Tax Revenue Service enz.enz. Behalve al het papierwerk werden we ook niet gespaard voor - excusez le mot - de belazer praktijken door aannemers, makelaars en advocaten.

Onze zoektocht begon in december in Accra (12 huizen) en voerde langs Prampram (3 huizen) en Cape Coast om uiteindelijk uit te komen in Axim en Takoradi.

En huis in Prampram stond lange tijd bovenaan. De eigenaar was een Italiaanse diplomaat; werkzaam als Chief of Mission voor de Internationale Organisatie voor Migratie. Hij had 4 jaar in Prampram gewoond en was overgeplaatst naar Jordanie. Het nadeel van het huis in Prampram was dat het erg afgelegen lag.

Onderstaand: De beach van Prampram


Prampram is een vissersplaatsje met zo'n 6.000 inwoners. Hoewel we twijfelden, hadden we de papieren van het huis al laten checken door een advocaat en we hadden het huis al laten checken door een bouwkundige.
Er was mail-contact geweest van oktober tot februari.
We hadden zelfs al 'a person of trust'.
Half februari kregen we echter te horen dat een andere koper ons voor was geweest: Een Britse acteur van Ghanese afkomst, die op zoek was naar een afgelegen plek. Hij zag het huis op internet, werd er verliefd op en maakte de aanbetaling over en dat alles in een tijdsbestek van 4 dagen. Tsja......dat ging wel erg snel. Wij hebben langere tijd nodig om zo'n beslissing te nemen. Wij waren in december en in februari afgereisd naar Prampram en ng wisten we het niet zeker. Maar goed, toen waren we te laat en konden we weer vooraan beginnen.

Hierna werd er gezocht in Cape Coast. Een bestaand huis werd moeilijk. Onze 'real estate agent'/makelaar heeft 3 dagen rondgekeken naar een huis aan zee in Cape Coast. Niet gelukt dus. Het plan werd geboren om zelf te gaan bouwen. Via de oom van onze makelaar konden we een stuk grond kopen ('a plot') en hij liet weten dat hij in 3 tot 4 maanden een huis voor ons kon bouwen.

Inmiddels hadden we via internet Ghana Homes For Sale gevonden. Bij deze Amerikaanse projectontwikkelaar kon je kiezen uit verschillende typen huizen. Als je al een stuk grond had, konden zij het huis bouwen, maar zij konden ook op zoek gaan naar een stuk grond (plot) voor jou. Zij zouden er 6 tot 8 maanden over doen om het huis te bouwen. Je kon ook slechts een bouwtekening kopen en een andere aannemer het huis laten bouwen.
Niet alleen Ghana Homes For Sale werd geraadpleegd, maar ook Freeadsproperty. Er bleek een onverwachte run te zijn op grond in Cape Coast, omdat in de buurt van Takoradi (een paar uur rijden ten westen van Cape Coast) olie was gevonden.
Wij vroegen alle contactpersonen om te gaan rekenen en wij wachtten op hun 'estimates' en vielen bij sommigen bijna van onze stoel af......Men was niet eens in staat om Cedis om te zetten naar Dollars.

Het bleef spannend om een huis te kopen of te laten bouwen in Ghana. Nog steeds hadden wij contact met de Italiaanse diplomaat (huis Prampram) en hij adviseerde ons om eerst een paar maanden in Cape Coast iets te gaan huren, zodat we zelf ter plekke waren en ons konden gaan orienteren. De oprichter van de school waar Dees lesgaf adviseerde ons om in Cape Coast naar de Metropolitan Chief Executive te gaan (Assembly/Gemeente) en naar de Regional Coordinating Council. (Development Cooperation). Dit met het oog op het verkrijgen van advies als het ging om het vinden van een betrouwbare aannemer. Je moet gewoon heel voorzichtig zijn: Tussenpersonen kunnen uitdraaien op bedriegers cq oplichters.

Wij zagen het bijna niet meer zitten, totdat we in maart op internet wel iets heel speciaals vonden: Carlsson & Ritter Palmbays Enterprises. Carlsson is een Zweed (getrouwd met een Ghanese) en Ritter is een Duitser. Zij bouwen huizen in de Western Region in Ghana (Zuid-West Ghana). Je kunt kiezen uit verschillende typen huizen: Bali Style Beach Houses; Coastal Living Houses en Traditional Villas. Een Europese company gaf ons in ieder geval meer vertrouwen. We overwogen dan ook om ons huis te laten bouwen door deze Zweeds/Duitse Company. De grond zouden we dan kopen via de eerder genoemde 'real estate agents'. Zij hadden inmiddels een plot voor ons in Cape Coast. Totdat Palmbays Enterprises ons waarschuwde voor de lange en moeilijke weg die bewandeld moet worden bij het kopen van grond in Ghana. Aangezien je ook plots via Palmbays Enterprises kon kopen, besloten we om zowel huis als grond te laten regelen door Carlsson en Ritter.
Maar kon dit dan wel in Cape Coast? Nee......Carlsson en Ritter bouwden slechts in Axim en in Eikwe: Allebei kleine plaatsjes vlakbij Takoradi in de Western Region in Zuid-West Ghana.

Toen we de 3 Ghanese aannemers/makelaars cancelden, vroegen er 2 van hen geld voor de verrichten diensten. Het lukte ons om hier onderuit te komen. Er was namelijk niets afgesproken, noch overeengekomen.

Ok....bouwen dus met een Europese Company en kiezen tussen de plaatsen Axim of Eikwe. We kozen voor Axim. Axim ligt 270 km. van Accra; 70 km. van de grens met Ivoorkust en 55 km. van Takoradi. Axim is een vissersplaatsje en heeft slechts 12.000 inwoners; Eikwe is nog veel kleiner.

Onderstaand: De beach van Eikwe Onderstaand: De beach van Axim


Nergens in Ghana zijn de stranden z mooi als in de Western Region. (Zandstranden/palmbomen). Wel regent het erg veel in de Western Region en dit verklaart de groene omgeving. Lastiger zijn de vele muskieten en de hoge luchtvochtigheid.
Voor de duidelijkheid: Ook met een Europese Company zullen we een advocaat gaan consulteren als het gaat om het checken van de papieren.

Als je in Axim zou wonen, ben je voor veel dingen aangewezen op Takoradi (55 km. verderop). Vanaf maart is er veel gemaild met de Zweed en de Duitser. De vrouw van de Zweed komt van origine uit Axim. Tijdens ons verblijf in de Western Region afgelopen april had men gezorgd voor een Ghanese contactpersoon, die familie is van de Zweed. Deze contactpersoon was ons vaste aanspreekpunt en heeft ons de bouwplekken laten zien.

Om de beslissing te nemen of we echt gaan bouwen in Axim, moeten we het aankomend jaar een bevestigend antwoord krijgen op de volgende 4 vragen:
Vinden we het volgend jaar nog steeds de moeite waard om in Ghana te blijven?
Zijn we nog gezond genoeg om in Ghana te blijven?
Krijgen we een verblijfsvergunning voor 3 jaar?
Is ons huis in Venlo verkocht?

Als alle antwoorden 'ja' zijn, dan gaan we bouwen. We hebben het huis al uitgekozen.
Als er ook maar 1 'nee' antwoord bij is, dan gaan we niet bouwen in Ghana, maar gaan we in Nederland wonen aan zee.

In ieder geval lijkt het ons verstandig om eerst een jaar te gaan huren en dit jaar te gebruiken om antwoord te krijgen op bovenstaande vragen. We moeten zelf ervaren of we het prettig vinden om in deze streek van Ghana te wonen. Inmiddels zijn wij er in geslaagd om een appartement te vinden in Takoradi, waar we m.i.v. 1 oktober a.s. gaan wonen.

Door dit hele huizen-verhaal zouden we bijna vergeten te melden wat we gaan doen in Takoradi. Welnu....we worden mediator in het kader van het terugsturen van de Kayayoo-girls naar Noord-Ghana.

Kortom: Nieuwe uitdagingen!

Maar eerst zijn wij de maand september 2010 nog in Tamale om het huis leeg te ruimen, schoon te maken en te schilderen aan de binnenkant (dit laatste moet volgens het huurcontract). Ook zal in september de laatste update verschijnen. Vanaf oktober plaatsen we zo af en toe nog eens een berichtje op de homepage. Verder is de maand september nodig om al die lieve mensen gedag te zeggen die onze 4 jaren inTamale zo bijzonder hebben gemaakt.

En vanaf 1 oktober 2010 start ons nieuwe Ghanese leventje dus in Takoradi!