Alle pagina's 

De buurlanden
van Ghana

 


Burkina Faso (= land van de eerlijke mensen) is een republiek in West-Afrika, voorheen heette het Opper-Volta. Het land grenst aan Benin, Ivoorkust, Ghana, Mali, Niger en Togo. De hoofdstad is Ouagadougou.

Geschiedenis
Tot het einde van de 19e eeuw is de geschiedenis van Burkina Faso gedomineerd door de Mossi. De Mossi probeerden vanaf de 11e eeuw een groot imperium te maken van Noordwest-Afrika. Na de komst van de Fransen in 1896 werd het een Franse kolonie. Op 5 augustus 1960 is het toenmalige Opper-Volta (of Boven-Volta, van het Franse "Haute-Volta") onafhankelijk geworden van Frankrijk. In 1984 is door de toenmalige president Thomas Sankara het land hernoemd tot Burkina Faso wat zoiets betekent als het 'land van de integere mensen'. De inwoners worden Burkinabe (eerlijke mensen) genoemd.

Politiek
President: Blaise Compaoré (sinds oktober 1987)
Regeringsleider: Ernest Paramanga Yonli (sinds november 2000)

Economie
Burkina Faso is een van de armste landen van de wereld. 80% van de bevolking is afhankelijk van de landbouw die gesubsidieerd wordt door de VN. Droogte, slechte bodem en infrastructuur, maar ook slechte opleiding zijn de voornaamste problemen. Het land is sterk afhankelijk van steun van westerse landen, waarbij Nederland een belangrijke donor is, en van multilaterale instellingen als de VN.

De campagne van Broederlijk Delen van 2007 focust ondermeer op dit land. In de campagnefilm kun je zien dat er op de plaatselijke markt Nederlandse uien en aardappelen verkocht worden. Dat is echter geen steun aan, maar eerder een ontwrichting van de plaatselijke economie. De plaatselijke boeren kunnen hun uien niet meer verkopen door de dumpprijzen van de Nederlandse goederen.

Burkina Faso is ingedeeld in 45 provincies.

Geografie
Burkina Faso is volledig door land omsloten en heeft derhalve geen zeehavens. Het behoort tot de Sahel-landen.

Steden
De grootste steden, na de hoofdstad Ouagadougou met ruim 1 miljoen inwoners, zijn Bobo-Dioulasso met 360.000 inwoners, Koudougou met bijna 90.000 inwoners, Ouahigouya met 61.000 inwoners en Banfora met 60.000 inwoners (status 2005, www.gazetteer.de).