Alle pagina's 

De buurlanden
van Ghana

 

Waarom Ontwikkelingswerk gaan doen in de Derde Wereld in combinatie met reizen?
Het verhaal van Ben en Desirée over keuzes en nog veel meer...

Zomer 2004............Stoppen met werken? De voorbereiding is ook werken!

Wie zijn we? Wat is onze achtergrond?
Ben is 52 jaar, maatschappelijk werker en als zodanig werkzaam geweest bij verschillende Gemeentelijke Sociale Diensten (Afdeling Werk-Inkomen-Zorg). 27 jaar in overheidsdienst is een lange tijd. Steeds meer strakke wet-en regelgeving, steeds minder concrete, daadwerkelijke hulpverlening.
Desirée is 43 jaar en docente. De afgelopen 15 jaar stonden voornamelijk in het teken van het geven van Franse les op diverse lokaties; nadien uitgebreid met het geven van Nederlands voor Anderstaligen. Lesgeven, kennis overbrengen blijft geweldig en kun je altijd en overal blijven doen!

Wat vinden we leuk?
Reizen, lezen, schrijven, naar Frankrijk gaan, aan zee vertoeven, fietsen, wandelen, lekker eten, maatschappelijk betrokken zijn, tuinieren, muziek, zingen, bioscoop, schouwburg e.d.
Waarom is er altijd zo weinig tijd?

Waarom gaat het roer om?
Het is moeilijk om in een paar woorden aan te geven waarom je zoiets gaat doen. Voor ons is het een combinatie van vele factoren; een proces van jaren; iets dat altijd ergens latent aanwezig was; iets dat bleef broeien. 'Mensen helpen' is dan wellicht het eerste waar je aan denkt. Mensen in nood; mensen die vertoeven aan de onderkant van de samenleving. Meer het accent willen leggen op 'zijn' en een beetje minder op 'hebben'; delen wat je bent en delen wat je hebt. Maar………dat kun je toch ook doen in je eigen omgeving? Zeker en dat hebben we ook wel gedaan. Maar er is meer: Horizon verbreden; verruiming van de blik; een stuk idealisme/avontuur; veel belangstelling hebben voor andere culturen; dol zijn op reizen; kwaliteit van leven; minder hectiek en niet te vergeten het opmaken van een soort persoonlijke levensbalans: Wat moeten we nog? Wat kunnen we nog? Wat willen we nog? Is het dit nu?
Nu kan het nog! We zijn maar met ons tweetjes. We willen het allebei heel graag. We hebben de mogelijkheden. We moeten niet uitstellen. Het is nu of nooit!…………..

Tussen servet en tafellaken
Dit soort plannen zie je vaak bij twintigers/dertigers. Na het afronden van de studie wordt er vaak gereisd alvorens te starten met de loopbaan. Of het zijn de 65-plussers: de 'grijze golf', genietend en vermogend. We vinden het dan ook een voorrecht (en verre van vanzelfsprekend) dat we in de situatie verkeren om nu onze droom te gaan verwezenlijken.

<<Vorige pagina - Volgende pagina >>

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8