Alle pagina's 

De buurlanden
van Ghana

 

Afrikacentrum
Een centrum waar je Afrika kunt leren kennen!
Je kunt gebruik maken van ruimtelijke mogelijkheden. Er is een ruime aula (met podium) beschikbaar voor conferenties, lezingen en voordrachten.
Dan is er een bibliotheek, die een grote collectie boeken, tijdschriften en documentaire informatie biedt over Afrika, met nadruk op de cultuur en ontwikkeling van landen en volkeren in de West-Afrikaanse regio.
Een zeer royale parkeerplaats is voor de gasten gratis toegankelijk.
Het Afrikacentrum is landschappelijk schitterend gesitueerd in dat stukje Limburg, dat al een beetje buitenland is. Een zeer verzorgd park met Lourdesgrot en bijzondere Kruiswegstaties nodigt uit tot een rustgevende wandeling.
Om niet te vergeten: van het gebouwencomplex leidt een lange, geheimzinnige trap (ondergronds) naar Caves Cadier en Wijnmuseum.

De geschiedenis
Als de paters van de Sociëteit voor Afrikaanse Missiën zich in 1892 vestigen in het Zuid-Limburgse Cadier en Keer hebben zij er geen idee van dat zij ruim honderd jaar later nog steeds bezig zijn met het volbrengen van hun missie: Afrika dichter bij de mensen in Europa brengen. In eerste instantie bouwden de paters er grotten. Later verrees ook een klooster en vervolgens een seminarie, een eigen opleidingsinstituut voor missionarissen. De missionarissen richtten zich met name op West-Afrika en zij legden in de loop der jaren een hele verzameling maskers, beelden, goudgewichtjes en gebruiksvoorwerpen aan.
In 1959 nam pater Frits van Trigt, SMA, het initiatief om hier een museum van te maken en richtte het Afrikacentrum op. Zodoende gaf de SMA een nieuwe dimensie aan het missionaire werk: Informatie verstrekken over Afrika, interesse opwekken en het publiek mogelijkheden bieden om Afrika te leren kennen.

Het lyceum
Dit bevindt zich in het souterrain. Hier kunnen kinderen in de verwerkwinkel speelgoed knutselen van afvalmaterialen of maskers maken naar Afrikaans voorbeeld. Bezoekers kunnen op afspraak deelnemen aan muziek-workshops, luisteren naar Afrikaanse verhalen of gewoon gebruik maken van de uitgebreide bibliotheek.

Het centrum
Op de begane grond geeft een vaste tentoonstelling een beeld van het leven in het Afrika van nu. Van alledaagse gebruiksvoorwerpen tot en met een kraampje op straat, van schilderijen tot en met voorouderbeelden. Verder bevindt zich in het centrum een museumwinkel en is er gelegenheid om een consumptie te gebruiken.

Het museum
Op de 1e verdieping bevindt zich de collectie bijzondere Afrikaanse kunstvoorwerpen.
Fraaie beelden, rituele maskers, traditionele muziekinstrumenten, unieke goudgewichtjes en prachtige gebruiksvoorwerpen verrassen de bezoeker.
Tijdelijke exposities tonen hedendaagse kunst en cultuur uit geheel Afrika.

SMA
Voor de SMA is Afrika heel dierbaar en men wil de zorg aan de Afrikanen nu en in de toekomst blijven geven. Wie uitgezonden wil worden (als priester of leek), dient contact op te nemen met het Vormingshuis/Vormingscentrum/Centrum Missionaire Participatie Afrika (CMPA) dat zich dus ook bevindt in het Afrikacentrum.

Bereikbaarheid
Met het openbaar vervoer: Buslijn 54 (Maastricht-Vaals).
Met eigen vervoer: 5 km. van Maastricht op de weg naar Vaals; Volg de borden naar het Afrikacentrum. Ruime eigen parkeergelegenheid.
Openingstijden: Dinsdag t/m. zondag van 13.30 - tot 17.00 uur.
Gesloten op: Maandag, Nieuwjaarsdag, Carnaval, 1e Paasdag, 1e Pinksterdag en 1e Kerstdag.
Groepen op afspraak.

Afrikacentrum Cadier en Keer
Rijksweg 15
6267 AC Cadier en Keer
Telefoonnummers:
Vormingscentrum: 043-4077381
Missiehuis: 043-4077373
Afrikamuseum: 043-4077383
Fax: 043-4077374
E-mail Vormingscentrum: smaprov@sma-nederland.nl
E-mail CMPA: cmpa@sma-nederland.nl
E-mail Missiehuis: missieh@sma-nederland.nl
E-mail Afrikamuseum : museum@afrikacentrum.nl
Internet : www.sma-nederland.nl
Internet : www.afrikacentrum.nl


<<Vorige pagina - Volgende pagina >>

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8