Alle pagina's 

De buurlanden
van Ghana

 

Nieuwsbrief 1 Augustus 2006

28 augustus 2006…………….De vertrekdatum naar Ghana! De vlucht Amsterdam-Accra was rechtstreeks. Op een uur vertraging na en behoorlijk wat overgewicht qua bagage, verliep alles goed. Blijkbaar vond de crew ons vertrek uit Nederland voor 2 jaar toch ook wel een spannend gebeuren, want we werden 'verblijd' met 2 porseleinen miniatuurtjes die karakteristieke oud Hollandse grachtenpanden voorstelden en gevuld waren met jenever.
In Holland staat een huis………………..!!!!!
Bij aankomst op het vliegveld in Accra hoorden we plotseling onze namen roepen. Daar stonden twee mensen van de SMA, die in afwachting waren van twee studenten uit Nederland.
Hierna per taxi naar ons onderkomen voor enkele nachten: Het Presbyterian guesthouse in Accra, in de wijk Osu. Daar maakten we kennis met Zac. Hij bleek een taxichauffeur te zijn van het Presbyterian guesthouse in Tamale; onze nieuwe woonplaats. Hij bleek ook geboren te zijn in Tamale, dus ons eerste contact was al snel gelegd. Ook met watchman Mozes werd kennisgemaakt.

Aangezien we voor 2 jaar in Ghana verblijven, leek het ons raadzaam om ons even te melden bij de Nederlandse Ambassade in Accra. Gegevens werden genoteerd. We vernamen dat het ten noord-oosten van Tamale in Yendi ietwat onrustig zou zijn. Dit had te maken met verschillende chiefs (stamhoofden) die het onderling niet eens zouden zijn. Een overleg hierover zou plaatsvinden in Kumasi. Toen we een busticket wilden regelen voor de volgende dag van Accra naar Tamale, bleek dit niet meer mogelijk te zijn. Bus vol! 1 dag langer wachten dus in Accra.
De euro's werden gewisseld in cedi's en een Ghanese SIM-kaart werd gekocht. De hele dag werd in Accra (Osu) doorgebracht. De twee Nederlandse stagiaires (ook NorGhaVo-vrijwilligers) verschenen tegen onze verwachting in niet in ons guesthouse. Vol!

Hoewel we de Nederlandse stagiaires niet ontmoetten, kwamen er wel 2 Duitse meisje op ons pad, die ook waren uitgezonden naar Ghana. Een extra dag in Accra (Osu) werd gedeeltelijk doorgebracht met iemand van de SMA die ons kwam bezoeken. Toen we 's avonds met Zac aan het eten waren, bewaarde hij zijn halve portie voor watchman Mozes.
Altijd weer wordt er gedeeld……………..!!!

De busreis van Accra naar Tamale duurde uiteindelijk 14 uur! Om 6.00 uur 's ochtends zou de bus vertrekken; dit werd uiteindelijk 8.00 uur. 's Avonds om 22.00 uur arriveerden we in Tamale, waar Peter van de Ghanese staf van NorGhaVo ons opwachtte. Hij bracht ons toen naar ons huis. Een spannend moment…………….!