Alle pagina's 

De buurlanden
van Ghana

 

Projecten Nicaragua

SVD (Societas Verbi Divini)

Te gast geweest bij de priesters van de SVD. Aangezien we geen concrete projecten kunnen benoemen, volstaan we met het vermelden van contactpersonen:

Parish priest: Father Enrique Herrera
Parroquia del Verbo Divino
Barrio Salomon Moreno
Reparto Shick
Managua, Nicaragua
Tel: 00505-289 3137
E-mail: enriher@camsvd.com
E-mail Father Martin: martinusmitan@yahoo.com

Father Jose Cyriac Melukunnel SVD
Filosofado SVD
Casa de Foramcion
Los Cilamates-Las Jagûitas
Reparto Shick
Managua, Nicaragua
Tel: 00505-289 7990
E-mails:
melukunnelj@yahoo.es
melukunnelj@hotmail.com

Father Jorge Figura SVD
Centro Biblico Verbo Divino
Priemra Etapa
Reparto Shick
Managua, Nicaragua
Tel: 00505-289 7394

Father Donald D'souza SVD
Regional council member
Centro Biblico Verbo Divino
Ap. Postal C-52
Centro Comercial Managua
Managua, Nicaragua
Tel: 00505-289 7394
Cel (Mobiel): 00505-6011106
Father Donald D'souza
Palacaguina
Tel: 00505-722 2364
E-mail: donaldsvd@hotmail.com

WereldOuders (Ouders om trots op te zijn!)

…….'Wanneer een kind in een weeshuis wordt opgenomen, is dat te vergelijken met het winnen van de lotto'………..

De organisatie
WereldOuders werft fondsen voor de weeshuizen van Nuestros Pequenos Hermanos (NPH).
NPH werd in 1954 opgericht door Father William B. Wasson en heeft tot doel verlaten en verweesde kinderen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied op te vangen, te verzorgen, te scholen en een nieuw thuis te geven. Op dit moment zijn er weeshuizen in Mexico, Honduras, Guatemala, Nicaragua, El Salvador, Haïti, de Dominicaanse Republiek en Peru.

Father Wasson…….de man achter 50 jaar NPH
William Bryce Wasson werd in 1923 geboren in de Verenigde Staten. Hij studeerde daar theologie, rechten en sociale wetenschappen. Op 30-jarige leeftijd werd hij in Mexico-City tot priester gewijd. Zijn eerste standplaats werd een parochie in een armenwijk in het stadje Cuernavaca, vlakbij Mexico-City. Een onverwachte gebeurtenis in die wijk veranderde het leven van Father Wasson totaal. Het was augustus 1954, toen een straatjongen geld probeerde te stelen uit het offerblok van Father Wassson. De koster van Father Wasson zag de dief en gaf hem bij de politie aan. De jongen was Gustavo, 9 jaar oud. Hij had beide ouders verloren, was door zijn stiefouder verstoten en leefde van het afval dat hij op straat kon vinden. Slapen deed hij buiten en omdat hij zo'n honger had, begon hij te stelen. Toen Father Wasson dit verhaal van zijn koster hoorde,ging hij naar het politiebureau en vroeg de commandant of hij voor de jongen mocht zorgen. Binnen een week werden er door de politie nog eens 8 jongens naar de parochie gebracht. Dankzij een paar goede vrienden kon Father Wasson een leeg pakhuis huren voor de 9 jongens: het eerste weeshuis van NPH was geboren!

Het vervolg is wellicht bekend. NPH heeft inmiddels 8 weeshuizen in Latijns-Amerika en heeft in 50 jaar al meer dan 15.000 weeskinderen onderdak geboden. En meer dan dat, een opleiding en de liefde en aandacht om de kinderen de basis te geven om hun eigen leven op te bouwen. De komende 50 jaar zal deze weg vervolgd worden…..met hetzelfde enthousiasme en dezelfde gedrevenheid!

Op www.wereldouders.nl treft u veel informatie aan over het werk van WereldOuders in Midden-en Zuid-Amerika. Hier kunt u ook de jaarverslagen van de weeshuizen inzien.
Zo bent u altijd precies op de hoogte van het wel en wee in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.

Nicaragua
Eind 2004 bood WereldOuders in Nicaragua aan 320 kinderen onderdak. In datzelfde jaar kreeg men nieuwe kleren voor de meisjes en jongens in Casa Santiago, één van de vestigingen van het weeshuis. Ook zijn er nieuwe schooluniformen gekocht. De kinderen lopen er dus weer goed gekleed bij! De opening van de nieuwe huisbibliotheek was een mooie gebeurtenis. Nu moet de voorraad boeken verder worden uitgebreid, zodat de kinderen straks lekker in hun favoriete boek weg kunnen dromen!
2005 staat in het teken van een grote verbouwing. De uitbreiding van het huis voor de oudere meisjes zal een investering vergen van zo'n 112.000 euro. Het geld wordt met man en macht bij elkaar gebracht.
Voor de broodnodige nachtrust is behoefte aan matrassen, lakens en kussens voor de kinderen. De oude zijn aan vervanging toe. Men hoopt de nieuwe aan te kunnen schaffen.
Een nieuwe slaapzaal is inmiddels gerealiseerd. Ook werd de bouw afgerond van een watertoren met drie grote tanks van meer dan 100.000 liter water. Een centrale keuken en een centrale eetkamer staan ook nog op de rol om verwezenlijkt te worden. Ook al zijn de bouwwensen aardig vervuld, de vraag naar basisbehoeften blijft natuurlijk altijd bestaan.
Heel goed nieuws was er op sportgebied: het meisjes-voetbalteam behaalde de 1e plaats in de landelijke competitie. Deze bijzondere prestatie krijgt een bijzonder gevolg: de NPH meisjes mogen in 2006 in heel Midden-Amerika spelen! Internationale heldinnen…….Veel succes!
In de tehuizen in Nicaragua zijn ook vrijwilligers aktief. Sommigen werken bijvoorbeeld elk jaar een paar maanden in babyhuis Casa Asis in San Jorge, Rivas.
Jammer genoeg zijn er nog veel kinderen die het zonder Padrino (peetouder) moeten stellen.
WereldOuders had eind 2004 1180 Padrino's die samen voor 1460 kinderen zorgen. Een Padrino (peetouder) betaalt voor het levensonderhoud en de scholing van een kind in één van de weeshuizen.
Speciaal voor donateurs en Padrino's wordt regelmatig een reis georganiseerd naar één van de weeshuizen. Iedereen die terugkomt, heeft dezelfde ervaring: een reis naar de kinderen in de weeshuizen is onvergetelijk!

Van geluk gesproken
Het was vroeg in de frisse morgen. Een Mexicaanse jongen liep langs het strand om even uit te waaien. Het had die nacht flink gestormd. De zee was ruw geweest en had als een stil aandenken duizenden zeesterren op het natte zand achtergelaten. De jongen stond even stil en zag een oude man waar de zee het zand raakte. Hij zag de oude man een zeester oprapen en deze terug in zee werpen. Dit deed hij steeds weer. De jongen liep naar de man toe en zei: "Waarom doet u dat meneer, dat heeft toch geen enkele zin?! Er liggen duizenden sterren op het strand". De oude man hield even op, keek de jongen aan en vervolgde zijn vastberaden beweging. Terwijl hij de zeester nawees, zei hij: "Voor deze ene betekent het alles" en ging onverstoorbaar verder.
Voor de vele kinderen die op straat zwerven, zonder ouders en zonder perspectief op een beter leven, geldt precies hetzelfde. Het zijn er duizenden, vele duizenden.
Je zult maar nét die ene zijn. Dan mag je van geluk spreken……………

Uw donatie is voor de kinderen alles
Met uw donatie van 1 euro geeft u bijvoorbeeld 10 pennen, 1 schrift of een tube tandpasta.
Met uw donatie van 5 euro geeft u bijvoorbeeld 1 T-shirt of 5 kleurboeken.
Met uw donatie van 10 euro geeft u bijvoorbeeld 1 laken, 5 onderbroeken of een bezoek aan de tandarts.
Met uw donatie van 20 euro geeft u bijvoorbeeld vitaminepillen voor 1 kind voor een heel jaar.
Met uw donatie van 50 euro geeft u bijvoorbeeld een dag eten voor 20 kinderen.
Met uw donatie van 100 euro geeft u bijvoorbeeld 1 maand lang medicijnen voor een kind met HIV.
Met uw donatie van 500 euro geeft u bijvoorbeeld een maandsalaris voor een onderwijzer.

Hoe kunt u WereldOuders steunen?
U kunt de weeskinderen in Midden-en Zuid-Amerika en het werk van WereldOuders op verschillende manieren steunen.

Donateur
Als donateur geeft u een financiële bijdrage voor het werk van WereldOuders of een project in één van de weeshuizen. U kunt ook structureel steunen met een machtiging. U kiest zelf het bedrag en de periode waarmee u WereldOuders helpt. Regelmatig wordt u op de hoogte gehouden van wat bereikt is in de weeshuizen.

Padrino
Deze structurele manier van ondersteunen geldt ook voor de mensen die Padrino (peetouder) zijn van een weeskind. Voor 20,28 euro per maand steunt u een kind in één van de weeshuizen en kunt u corresponderen met het kind. Zo bouwt u een band op met een weeskind aan de andere kant van de wereld.

Bedrijven
Steeds meer bedrijven zetten zich in voor de maatschappij. Dat wordt ook gemerkt bij WereldOuders. Voor het bedrijfsleven zijn er dan ook tal van mogelijkheden om wat te betekenen voor de weeskinderen in Midden-en Zuid-Amerika.
Wilt u meer weten? Bel dan even met: 035-626 45 78.

Legaat
Regelmatig laten donateurs via hun testament een bedrag na aan WereldOuders. Uiteraard is dit een grote blijk van waardering voor het werk. Wilt u weten hoe dit in zijn werk gaat?
Neem dan gerust even contact op: 035-626 45 78.

Medisch Fonds
Veel mensen kiezen ervoor om hun geld gericht te besteden aan een project. Als u het Medisch Fonds steunt, wordt uw bijdrage direct aangewend voor medische doeleinden in de weeshuizen.

Studie Fonds
Uit het Studie Fonds worden allerlei educatieve projecten in de weeshuizen gefinancierd. Meer weten? Bel even naar: 035-626 45 78.

Scholenakties
Steeds meer scholen werven met allerlei ludieke acties geld voor de weeskinderen. Zo worden er sponsorlopen georganiseerd, broodjes kroket verkocht en veilingen gehouden. Heeft u een leuk idee voor uw eigen school? Bel dan even: 035-626 45 78.

Vrijwilligerswerk in het buitenland
Per jaar worden zo'n 8 Nederlandse vrijwilligers voor een paar maanden of langer naar de weeshuizen uitgezonden. Daar leren ze de kinderen bijvoorbeeld Engels, geven ze creatieve therapie of helpen ze met de bouw van een weeshuis.
Interesse? Bel dan met Stanneke Akkermans op: 035-626 45 71.

Contactadres
WereldOuders
Achterom 152
1211 PD Hilversum
Tel: 035- 626 45 78
Fax: 035-626 45 79
E-mail: info@wereldouders.nl
Website: www.wereldouders.nl
Postbank: 1171
ING Bank: 66 88 94 342
KvK te Dordrecht: 41120904
Registratiekamer: P-0015918

WereldOuders / NPH
In Casa Asis verblijven kinderen tussen 0 en ongeveer 6, 7 jaar.
Casa Santiago is bedoeld voor kinderen en jongeren tussen 7 en ongeveer 24 jaar.
Casa San Marcos biedt voornamelijk onderdak aan gehandicapte kinderen en/of kinderen met gedragsproblemen.

Contactpersonen NPH (Nuestros Pequeños Hermanos)
Oficinas Generales San Jorge
Iglesia Las Mercedes, 400 varas al Oeste
San Jorge, Rivas, Nicaragua, C.A.
Tels: (505) 563 0897 - 563 3051
Fax: (505) 563 4401
Apartado Postal ? 27
E-mails:
Padrinos: sp@nphnicaragua.org
Voluntarios : vol@nphnicaragua.org
Página web : www.nph.org

Director Nacional: Ismael León
E-mail: nd@nphnicaragua.org
Celular (mobile): (505) 883 0557

Sub-Director Nacional y administrador: Prof. Carlos Viveros
E-mail: adm@nphnicaragua.org
Celular: (505) 882 2807

Padrinos & Information (Sponsorship coordinator): Alex J. Hernández
Casa San Jorge, San Jorge, Rivas
Apdo. Postal No.27
Rivas, Nicaragua, Centroamerica
E-mail: sp@nphnicaragua.org
Tel : (505) 45 33051
Fax : (505) 45 34401
Celular : (505) 896 9097
Website : www.nphamigos.org


Director main house: Mel Gómez
Casa Santiago, San Lazaro
E-mail: mgomez@nphnicaragua.orgHogares
Hogar Casa Asis

Sister Alanna
San Jorge, Rivas, Nicaragua, C.A.
E-mail: casanph@tmx.com.ni
Celular: (505) 883 0586

Hogar Casa Santiago
Isla de Ometepe, Rivas, Nicaragua, C.A.
Celular : (505) 886 7601

Hogar Casa San Marcos
Isla de Ometepe, Rivas, Nicaragua, C.A.
Celular : (505) 883 0654

Casa Guadalupe
Iglesia Pio X, 3 cuadras al Lago
½ cuadra Abajo, Casa R-17
Bello Horizonte, Managua, Nicaragua, C.A.
Teléfono : (505) 244 4676
Fax : (505) 249 3457
Celular : (505) 889 0438