Foto's uit het tweede jaar in Ghana    

Ben en Dees maakten deze foto's tijdens hun tweede jaar in Ghana. De foto's uit het eerste jaar staan in een aparte map.

Teneinde veel foto's op deze webpagina's te kunnen plaatsen, zijn de foto's sterk gekomprimeerd. De weergave is hierdoor slechter dan op de oorspronkelijke foto's.

Terug naar home-pagina.

 
Onderstaand: een overzichtsfoto (Google Earth opname) van de stad Tamale en daarop de voor Ben en Dees belangrijke plaatsen.
   
Onderstaand: het huis van Ben en Dees in Tamale (dichtbij foto). Ons huis is het gele (zie foto's verderop) huis dat dwars op de weg staat. Het roze huis is van de landlord en dat staat parallel aan de weg. Onderstaand: het huis van Dees en Ben in Tamale (veraf foto)
   
Onderstaand: Kukuo market, de plaats waar inmiddels de containers zijn geplaatst (op deze foto nog niet zichtbaar). Onderstaand: Kukuo market.
   
Onderstaand: het NFD kantoor. Onderstaand: attachment sewing (het voormalige adres).
   
Onderstaand: attachment sewing op het nieuwe adres bij Mr Halilahi Onderstaand: attachment hairdressing
   
Onderstaand: attachment weaving  
 
   
Onderstaand: Dees op vliegveld; terugvlucht Amsterdam-Accra. Onderstaand: De tekst van de "facing boarders" van de containers op Kukuomarket.
Onderstaand: De "facing boarder" NFD Weaving Ben bij de weverij. Onderstaand: De 'painting' op de containers op Kukuomarket (symbool voor hairdressing/weaving/sewing). De container weven is opgefleurd middels een weefgetouw.
Onderstaand: De "facing boarder" NFD Hairdressing Dees bij het kappersvak. Onderstaand: Op de container van het kappersvak staat de tekening van de 2 dames.
Onderstaand: De "facing boarder" NFD Sewing Paul bij de naaiafdeling. Onderstaand: Op de container van de naaiafdeling prijkt een schaar en een meetlint/centimeter.
Onderstaand: De jeep met een platte band (Jacco en Job helpen een handje). Onderstaand: De jeep in normale staat.
Onderstaand: Verdeling kleding NFD-meiden educatiefase. (Zoals wellicht bekend hebben wij van een hotelmanager in Kumasi een hele van/truck vol met kleding gekregen. Dit hebben we verdeeld onder NFD - educatie/stage/containers - én we hebben tevens een gedeelte afgegeven in de community). Onderstaand: Verdeling kleding NFD-meiden attachment (stage).
Onderstaand: Verdeling kleding NFD-meiden containers Kukuomarket.  Onderstaande drie foto's: Het uitdelen van kleding in de community.  Het betrof 'used clothes for the needy'. Nou, natuurlijk is heel noord-Ghana 'needy', dus alles was méér dan welkom! In de community vlogen de mensen als uitgelaten jonge honden op de spullen af.
Onderstaand: Educatiefase Engels, rekenen en gezondheidsvoorlichting. Onderstaand: Educatiefase sewing.
Onderstaand: Educatiefase weaving. Onderstaand: Educatiefase hairdressing.
Onderstaand: Educatiefase hairdressing. Onderstaand: Parents-Teachers Association: Een vergadering met de ouders/verzorgers van de 'Kukuomarket-meiden'.
Onderstaand: Ben bij de containers op Kukuomarket. Sinds kort hebben de betonnen muren ook een kleurtje gekregen (blauw/wit; net als de containers). Onderstaand: Hadidja en Dees bij het weven.
Onderstaand: Moslim-meisje Hadidja biddend op de containervloer. Onderstaand: De stageplek sewing is verhuisd! Dit is de nieuwe plek. Volgend jaar september komen hier ook NFD-meiden.
Onderstaand: Signboards en een boog worden gerealiseerd. Northern Friends for Development; location: Kukuo market. Achter ons huis wordt hier aan gewerkt. Onderstaand: Eerste signboard is geplaatst op 'Kukuo market main road'.
Onderstaand: Tweede signboard is geplaatst aan de 'Hospital road' (ongeveer 0,5 km. verwijderd van de containers). Onderstaand: Tweede signboard is geplaatst aan de 'Hospital road' (ongeveer 0,5 km. verwijderd van de containers).
Onderstaand: Plaatsing van de boog bij de ingang van de containers op Hawa-Plaza. Onderstaand: Hoewel niet meer werkzaam in fase 1(en dus niet meer dagelijks bezig met het educatie programma wat op de NFD hoofdlokatie wordt uitgevoerd), toch nog een plaatje van Dees 'at the NFD-office' op de hoofdlokatie.
Onderstaand: Ben bij onze compound op de 'dirt road'. Onderstaand: De sewing-meiden op Kukuo market worden getest door hun oude master van de stageplek.(Mister Halilahi attachment sewing). Deze meiden zijn geslaagd.
Onderstaand: De sewing-meiden op Kukuo market worden getest door hun oude master van de stageplek.(Mister Halilahi attachment sewing). Deze meiden zijn geslaagd. Onderstaand: foto genomen tijdens een test weven op Kukuo market. (Meiden niet geslaagd).
Onderstaand: foto genomen tijdens een test weven op Kukuo market. (Meiden niet geslaagd). Onderstaand: Dees in het Military Hospital in Tamale, omringd door enkele NFD-meiden die op ziekenbezoek kwamen.
Onderstaand: 2 foto's van een 'pre-graduation' voor 15 meiden, genomen op de stageplek sewing bij mister Halilahi. Hoewel er momenteel geen NFD-meiden op deze stageplek zitten (komen pas in september 2008), kregen wij wel een uitnodiging om deze 'happening' bij te wonen. Een 'pre-graduation' bestaat voornamelijk uit bidden. Moslims liggend op de grond en lezend uit de Koran. Een 'pre-graduation' gaat vooraf aan een echte 'graduation', die 2 dagen later plaatsvindt en dan gaat het om een echte 'celebration' met certificaatuitreiking, muziek, dans en een heleboel show!
Onderstaand: 2 foto's van het zwemmen en het picknicken met de NFD-meiden en met teacher Paul.
Onderstaand: Het is een vertrouwd tafereel: Het stampen van fufu op de compound. Hier door: Suzy, de vrouw van huisbaas Jacco en door Job, de broer van huisbaas Jacco die huishoudelijke klussen klaart op de compound. Onderstaand: En zo lopen de moeders hier met hun baby op de rug......Dees kon het natuurlijk niet laten.....De kleine meid is Nana, het dochtertje van Taiba, de supervisor van sewing op Kukuomarket.
Onderstaand: Een 'funeral-ceremony in de community', i.v.m. het overlijden van de moeder van onze huisbaas Jacco. Onderstaand: Een vertrouwd straatbeeld bij een drukke verkeersweg in Tamale, namelijk de 'Fan-milk-fietsen': Verkopers van een soort yoghurt-ijs.
Onderstaand: Dit is onze Kerst-foto; Kerst-wens cq Kerst-aktie. Voor dit moment is het meest concrete doel het verwezenlijken van 13 stretchers. De stretcher is de eigen shop en ziet eruit als het stalletje van stro op de foto. Onderstaand: De Chinezen 'veroveren' Afrika. Een voorbeeld hiervan is de bouw van dit prachtige voetbalstadion in Tamale, i.v.m. de CAN, Africa Cup of Nations. (Januari 2008).
Onderstaand: De ambulante handel is een vertrouwd straatbeeld. Onderstaand: Een impressie van de dagelijkse aktiviteiten op Kukuomarket.
Onderstaand: Een impressie van de dagelijkse aktiviteiten op Kukuomarket. Onderstaand: Op kraamvisite bij NFD-girl Sadia. Haar baby-boy werd eind november reeds geboren.
Onderstaand: Een foto van een gebruiksvoorwerp dat we dagelijks zien. Dit strijkijzer (met houtskool) wordt gebruikt door de sewing-meiden als ze hun stoffen strijken. Onderstaand: Deze is genomen toen we op hutjesbezoek gingen bij één van de NFD-meiden. Een hele serie zwarte kindertjes uit de community zwaaiden ons na afloop uit! Het gele gebouw rechts is de moskee.
Onderstaand: Deze is genomen toen we op hutjesbezoek gingen bij één van de NFD-meiden. Een hele serie zwarte kindertjes uit de community zwaaiden ons na afloop uit! Onderstaand: enkele foto's van de pre-graduation op 22 februari voor o.a. 6 NFD-meisjes (5 hairdressing en 1 weaving). Zij kregen ieder 2 certificaten: 1 namens de stageplek en 1 namens NFD. Een pre-graduation is simpeler van opzet dan een echte graduation. Bij een pre-graduation ligt het accent op bidden (voor deze moslim-meisjes was er een imam uitgenodigd) en certificaatuitreiking. Toch was er ook nog een speech, een beetje muziek en konden de meiden dus nog even swingen in hun allermooiste outfit. Dan nog onze traktatie op een mineral (een flesje échte limonade) én de fiets om vanaf 25 februari naar Kukuomarket te kunnen gaan. Kortom: Stralende middelpunten! Onderstaand het bidden.
Onderstaand: Het bidden. Onderstaand: Dees met de jongste NFD-girl Azara 3.
Onderstaand: 5 van de 6 'graduated girls': Van voor naar achter: Azara 3, Azara 1, Adam Rafia, Rabbie en Asia. Akiti ontbreekt. Onderstaand: Madam Mariam (stagebegeleider hairdressing, samen met de imam en NFD-meisje Akiti). Madam Mariam deelt de stage-certificaten uit.
Onderstaand: Ben deelt de NFD-certificaten uit. Dit exemplaar is voor Azara 3. Onderstaand: Het wordt Azara 1 even allemaal teveel.........
Onderstaand: Ben houdt een speech (Imam vertaalt in het Dagbani). Onderstaand: 3 van de 6 meiden met hun fiets (Van links naar rechts: Akiti, Rabbie en Adam Rafia).
Onderstaand: Graduation attachment hairdressing op 24 februari 2008. Voor deze graduation in vol ornaat met muziek, dans e.d. hadden onze NFD-meiden bewust niet gekozen. Zij gaven de voorkeur aan de meer eenvoudige versie op 22 februari in de vorm van een pre-graduation. (Bidden en certificaatuitreiking). Bovendien hebben onze meiden slechts 8 maanden stage gelopen; hun collega's hadden maar liefst 3 jaar gewerkt in de shop van madam Mariam. Desalniettemin waren de NFD-meiden hairdressing en wij wél van de partij! Een ingehuurd dansgroepje zorgde o.a. voor het show-element. Onderstaand: Graduation attachment hairdressing op 24 februari 2008.
Onderstaand: Hier zie je het aandachtige publiek, dat massaal was toegestroomd voor de Graduation attachment hairdressing op 24 februari 2008. Onderstaand: Wij zeggen vaak tegen elkaar: ....'Die Ghanese mannen zitten maar de hele dag onder de mangoboom'..... Dees wilde na anderhalf jaar zwoegen ook wel eens ervaren hoe dat voelde! Nou...... Not bad! Het is één van de mangobomen op onze compound.
Onderstaand: Een echte Ghanees; a Black Star; a real Tamale-boy!!! Onderstaand: een foto van 'local treatment': Ben had last van gezwollen voeten en naast de reguliere medicatie, bood 'a friend' aan om tevens 'local medicine' toe te passen......Kruiden uit de bush. Deze kruiden waren samengeperst tot een soort zwart staafje. Op een gladde, platte steen werd limoensap uitgeperst en met het zwarte staafje werd over de steen gewreven. Het spul dat vrijkwam werd op de voeten van Ben gesmeerd. Resultaat: Twee pikzwarte voeten! Het moge duidelijk zijn dat hij veel bekijks had en dat iedereen er enorm om moest lachen: 'A white man with two black feet!
Onderstaand: Van weefatelier naar supermarkt. Stageplek weven is niet meer....... NFD moet op zoek naar een andere stageplek weven. Madam Juliet houdt het voor gezien, als het gaat om het begeleiden van NFD-meisjes. Ze vindt het te zwaar worden. Onderstaand: En weer een graduation bijgewoond. Op zondag 2 maart werden we geacht 'guests of honour' te zijn (vreselijk!) tijdens de graduation van attachment sewing. Hoewel hier geen NFD-meiden bij waren betrokken, waren wij wel uitgenodigd door de stagebegeleider mister Halilahi. Aangezien we een erg goed contact met hem hebben, konden we dit niet weigeren. Bijgaande foto's laten weer massa's mensen zien, die genieten van muziek, dans en show.
Onderstaand: Bij die graduation stond ook een mand met eieren klaar voor de verkoop. Onderstaand: Een vertrouwd straatbeeld in Tamale.......de koffie-verkoper!
Onderstaand: Als wij materialen (lees: stoffen) kopen voor de sewing-meiden van Kukuomarket, dan mochten zij hier tot voor kort kleding van maken die bestemd was voor de dames zelf. Ook hebben we de sewing-meiden wel eens opdracht gegeven om iets voor de weaving-girls en de hairdressing-girls te maken. Natuurlijk hoeft niet altijd alles naar ‘onze’ meiden te gaan. De sewing-girls echter moeten wél blijven werken. Waarom niet iets maken voor andere ‘needy children’? We gaven dan ook Taiba (supervisor) de opdracht om enkele weeskinderen op te trommelen, die wel een nieuw kledingstuk zouden kunnen gebruiken. Op de foto showen de kinderen hun nieuwe stof. Onderstaand: Hier pronken de weeskinderen met hun nieuwe kleding. Dat de kinderen blij waren met hun nieuwe outfit, bleek wel uit de woorden, genoteerd op een stukje papier: 'Thank you; may God bless you!'
Onderstaand: Een vergadering met de ouders/verzorgers van de meiden over het realiseren van hun eigen shops, in het kader van de microfinanciering. De vergadering vond plaats op onze compound, in het kantoor van huisbaas Jacco. Onderstaand: Een vergadering met de ouders/verzorgers van de meiden over het realiseren van hun eigen shops, in het kader van de microfinanciering. Op de achtergrond zijn ook enkele NFD-girls te zien. De vergadering vond plaats op onze compound, in het kantoor van huisbaas Jacco.
Onderstaand: Deze foto is genomen tijdens het Damba-festival in Tamale. Dit is een chief-celebration van de Dagomba-tribe (een bepaalde stam uit de Northern Region), dat jaarlijks plaatsvindt in Tamale. Onder de parasol zie je een chief/een stamhoofd (man met witte muts). Voor de NFD-meiden op Kukuomarket betekende deze local holiday een dagje vrij. Onderstaand: Op 19 maart is de baby van Paul en Abena geboren: een jongen! De baby ligt tussen allemaal gekleurde doeken. Hij ziet er vrij licht uit, maar gaande de tijd zal hij bijkleuren tot zwart!!! Op 29 maart werd zijn naam bekend gemaakt: Ausbert Biiwa (eerste gedeelte is een naam voor een christen; het tweede gedeelte is een traditionele naam, met als betekenis: Follow).
Onderstaand: De baby van dichtbij. Onderstaand: De besnijdenis. (Oma houdt de baby vast).
Onderstaand: De naamgeving. Hierna werd het linkervoetje ingesmeerd met voedsel, als teken dat hij onderdeel uitmaakt van het gezin en als zodanig vanaf nu mag mee-eten!!! (Links: de jonge moeder Abena). Onderstaand: Na afloop werd pito (het lokale bier) gedronken uit een kalebas. (Paul zit tegenover Dees; de vader van Paul is de man in het witte hemd).
Onderstaand: Op 4 april zijn we begonnen met het realiseren van de eigen shops (de wooden kiosks)!!! Het eerste exemplaar is voor Akiti. De foto's spreken voor zich.................... In de community waar Akiti woont, zal zij haar hairdressing shop starten. De timmerman begint met zijn werkzaamheden. Onderstaand: Op 4 april zijn we begonnen met het realiseren van de eigen shops (de wooden kiosks)!!! Het eerste exemplaar is voor Akiti. De foto's spreken voor zich.................... In de community waar Akiti woont, zal zij haar hairdressing shop starten. De timmerman begint met zijn werkzaamheden.
Onderstaand: Van links naar rechts: Dees-Akiti-teacher Paul-de timmerman en de vader van Akiti. Onderstaand: Hier zie je Akiti voor het hutje waar zij woont. Naast haar hutje zal haar shop worden gebouwd.
Onderstaand: De eerste houten kiosk (van Akiti) begint gestalte te krijgen...... Onderstaand: De eerste houten kiosk (van Akiti) begint gestalte te krijgen......
Onderstaand: YES........ Daar is ie dan.........De eerste houten kiosk voor een NFD-meisje! (Akiti). Gerealiseerd in een weekend. De kosten van het schilderen, het eventueel aanbouwen van een veranda en het hang-en sluitwerk zijn voor eigen rekening. Onderstaand: De keuken van onze meiden op Kukuomarket................... Op dit houdertje voorzien van houtskool koken zij hun potje.
Onderstaand: Kleine kapster Azara 1 heeft alle tijd voor een klant. Onderstaand: Even binnenkijken in de container hairdressing..........
Onderstaand: Azara 1 bezig met het uitoefenen van het kappersvak. Haar collega Rabbie kijkt toe. Op de voorgrond Asia verdiept in het weven. Onderstaand: Een professionele naaister....Taiba de supervisor sewing in aktie.
Onderstaand: Kiosk 2 bijna klaar................In deze shop hoopt de kleinste van het stel (Azara 3) middels haar kapperskwaliteiten binnenkort in haar eigen levensonderhoud te kunnen voorzien. Onderstaand: De bouw van kiosk 3 en 4. Twee tegelijk, aangezien het 2 zusjes betreft die beiden in dezelfde community hun business gaan starten: Hawa (sewing) en Hadidja (weaving).
Onderstaand: Kiosk 3 en 4 zijn bijna klaar................. Onderstaand: De volgende 2 foto's laten het transport zien van het weefgetouw en andere weef-materialen van Kukuomarket naar de community/shop van Hadidja. Aangezien weven het duurste 'department' is, zijn we genoodzaakt om binnen nu en enkele maanden de weefcontainer leeg te halen en de spullen naar 3 weef-meisjes in hun eigen kiosk te transporteren. Op deze foto tilt teacher Paul het weefgetouw in de pick-up.
Onderstaand: Hier staat Hadidja voor de auto. Links kijkt haar zusje Hawa toe (sewing) en rechts haar weef-maatje Salamatu. Voor weefmeisje nummer 4 moeten we nog de hele weefuitrusting aanschaffen. Gelukkig weten we hiervoor inmiddels een goed adresje. Voor de duidelijkheid: De containers sewing en hairdressing blijven wel voorzien van alle materialen. Onderstaand: Kiosk 3 en 4 zo goed als klaar........ Links Hadidja (weefster) en rechts Hawa (naaister) en Ben de deugd in het midden!
Onderstaand: Kiosk 5 is klaar! Suhayini (naaister) staat in de startblokken..............! Onderstaand: Kiosk 5 is klaar! Suhayini (naaister) staat in de startblokken..............!
Onderstaand: Dees bij de kapper. Inmiddels zijn er 2 hairdressers gestart. Maar de keuze voor Dees was niet moeilijk: Haar favoriet Azara 3 kreeg de primeur! Onderstaand: Er wordt gewerkt aan kiosk nummer 6 voor hairdresser Azara 1. De kinderen uit de community komen kijken...............
Onderstaand: Kinderen uit de community. Onderstaand: Een vergadering / peptalk op Kukuomarket. De uitleg over microfinanciering was ongetwijfeld saai............... Naast Ben zit teacher Paul.
Onderstaand: Het signboard van NFD met daarop de vermelding van het nieuwe P.O.Box-nummer 472 (i.p.v. 112). Onderstaand: Kiosk 6 is klaar! Azara 1 (hairdressing) moet nog even de 'salon' inrichten en dan kan dit kleine business-vrouwtje beginnen!
Onderstaand: Kiosk 6 is klaar! Azara 1 (hairdressing) moet nog even de 'salon' inrichten en dan kan dit kleine business-vrouwtje beginnen! Onderstaand: Kiosk 6 is klaar! Azara 1 (hairdressing) moet nog even de 'salon' inrichten en dan kan dit kleine business-vrouwtje beginnen!
Onderstaand: Hier is te zien dat shop nummer 7 klaar is! In deze houten kiosk zal Adam Rafia het kappersvak gaan uitoefenen. De ene timmerman is de andere niet............De timmerman van Adam Rafia heeft een raam in de kiosk gemaakt! Onderstaand: Hier is te zien dat shop nummer 7 klaar is! In deze houten kiosk zal Adam Rafia het kappersvak gaan uitoefenen. De ene timmerman is de andere niet............De timmerman van Adam Rafia heeft een raam in de kiosk gemaakt!
Onderstaand: Hier staat het transport afgebeeld van tafels, stoelen, bankjes e.d. Deze 'furniture' is bedoeld voor de kiosk van de meiden. Voor ieder meisje een krukje en een bankje; voor de sewing-meiden ook nog een tafel en voor de weaving meiden enkele boxen. Steven (broer van onze huisbaas Jacco en lid van het werkgroepje 'wooden kiosks' ) is niet alleen teacher, maar ook een goede carpenter. Hij heeft alle 'meubeltjes' dus gemaakt. De hele vracht werd bij ons thuis afgeleverd en opgeslagen. Om verdere transportkosten te besparen zullen de meiden zelf de spullen komen ophalen en deze vervoeren op de Ghanese manier..............juist ja...............op je hoofd! Onderstaand: De 'furniture' voor in de eigen shop wordt opgehaald bij ons thuis. Om transportkosten te besparen vindt het vervoer naar de community plaats op de Ghanese manier......op je hoofd!  Hadidja (weefster) doet haar best om een tafel + krukje naar haar kiosk te brengen.
Onderstaand: De 'furniture' voor in de eigen shop wordt opgehaald bij ons thuis. Om transportkosten te besparen vindt het vervoer naar de community plaats op de Ghanese manier......op je hoofd!  Hadidja (weefster) doet haar best om een tafel + krukje naar haar kiosk te brengen. Onderstaand: Haar zusje Hawa (naaister) sjouwt met 2 banken en een krukje.
Onderstaand: Kiosk nummer 8 is klaar! In deze houten shop zal Salamatu haar weefaktiviteiten gaan ontplooien. Iedere houten kiosk is exclusief veranda (overkapping voorzijde); exclusief schilderwerk en exclusief hangslot(en). Dat was namelijk 'boven de begroting'...... Onderstaand: Kiosk nummer 8 is klaar! In deze houten shop zal Salamatu haar weefaktiviteiten gaan ontplooien. Iedere houten kiosk is exclusief veranda (overkapping voorzijde); exclusief schilderwerk en exclusief hangslot(en). Dat was namelijk 'boven de begroting'......
Onderstaand: Kiosk 9 is een feit. Fozia (naaister) is de 'lucky one'! Onderstaand: Kiosk 9 is een feit. Fozia (naaister) is de 'lucky one'!
Onderstaand: Kiosk 9 is een feit. Fozia (naaister) is de 'lucky one'! Een heleboel kindertjes uit de community kwamen kijken naar de 'opening' van de shop! Fozia is het meisje achteraan in het midden in de groen/geel/witte kleding. Onderstaand: 24 uur water uit de kraan.......24 uur emmertjes water halen.......uit de polytank op de compound.
Onderstaand: Voor het laatste hairdressing-meisje (Rabbie) werden de attributen gekocht om haar shop in te richten. Onderstaand: Hairdressing-collega Adam Rafia helpt Rabbie met het dragen van de spullen. Aangezien de kiosk nog niet helemaal klaar was, werden de materialen even thuis geparkeerd.
Onderstaand: Hairdressing-collega Adam Rafia helpt Rabbie met het dragen van de spullen. Aangezien de kiosk nog niet helemaal klaar was, werden de materialen even thuis geparkeerd. Onderstaand: En daar is kiosk nummer 10:...............Voor Rabbie (kapster) kon het niet snel genoeg gaan!
Onderstaand: En daar is kiosk nummer 10:...............Voor Rabbie (kapster) kon het niet snel genoeg gaan! Onderstaand: Een brillenverkoper.................de keuze is reuze!
Onderstaand: Een brillenverkoper.................de keuze is reuze! Onderstaand: Een toilet in de community.
Onderstaand: Kinderen in schooluniform. Onderstaand: En daar is shop nummer 11...........Voor weefster Asia (in blauw/gestreepte shirt)) een spannend moment...........
De hele community kwam weer kijken! De shop van Asia staat echt in de 'middle of nowhere!'
Onderstaand: En daar is shop nummer 11...........Voor weefster Asia (in blauw/gestreepte shirt)) een spannend moment...........
De hele community kwam weer kijken! De shop van Asia staat echt in de 'middle of nowhere!'
Onderstaand: Voor het laatste weef-meisje Rohana werden de materialen gekocht. Hier de verschillende kleuren garen (yarns).
Onderstaand: Bij het weef-bedrijfje ITTU werd een gedeelte van de spullen gekocht. Op de foto staat Rohana bij de 'spinner stands'. Onderstaand: Ook enkele weef-attributen werden uit de container op Kukuomarket gehaald. Op de foto staat Rohana bij het weefgetouw (loom).
Onderstaand: Het transport naar de community van Rohana waar haar shop gereed is om in te richten. Onderstaand: Hier kiosk nummer 12. Weefmeisje Rohana leunt quasi nonchalant tegen haar nieuwe shop aan.
Onderstaand: Behalve Rohana en Dees, zien we ook de moeder en enkele zussen van Rohana. De grote zus is ook een NFD-meisje, namelijk Feruza (naaister). Zij zal als laatste haar shop krijgen. Het kleine zusje is Hamdja......een absolute fan van Dees! Onderstaand: Voor het laatste sewing-meisje werden de materialen gekocht, waaronder een (Singer) naaimachine, die Feruza op haar hoofd zette.
Onderstaand: Voor het laatste sewing-meisje werden de materialen gekocht, waaronder een (Singer) naaimachine, die Feruza op haar hoofd zette. Onderstaand: Voor het laatste sewing-meisje werden de materialen gekocht, waaronder een (Singer) naaimachine, die Feruza op haar hoofd zette.
Onderstaand: Feruza (naaister) heeft lang moeten wachten op haar eigen shop, maar eindelijk......daar is ie dan........Kiosk nummer 13! De hele community was er getuige van. Aan belangstelling was geen gebrek! Onderstaand: Feruza (naaister) heeft lang moeten wachten op haar eigen shop, maar eindelijk......daar is ie dan........Kiosk nummer 13! De hele community was er getuige van. Aan belangstelling was geen gebrek!
Onderstaand: Dit is een bezoekje aan een schooltje in Tamale. Op deze creche zit het dochtertje (Nana) van onze supervisor Taiba. De uitnodiging van de direktrice konden we niet afslaan. Nederlandse vrijwilligers zijn hier meer dan welkom! Onderstaand: Groepsfoto op Kukuomarket. Voor deze 13 'lucky ones' konden wij een eigen shop realiseren.
Onderstaand: Groepsfoto op Kukuomarket. Voor deze 13 'lucky ones' konden wij een eigen shop realiseren. Onderstaand: Groepsfoto op Kukuomarket. Voor deze 13 'lucky ones' konden wij een eigen shop realiseren.
Onderstaand: Groepsfoto op Kukuomarket. Voor deze 13 'lucky ones' konden wij een eigen shop realiseren.